4. SUSRETI KONZERVATORA-RESTAURATORA ARHIVSKOG GRADIVA, KNJIŽNIČNE GRAĐE I UMJETNINA NA PAPIRU


Znanstveno-stručni skup

Organizator: Državni arhiv u Rijeci

Mjesto održavanja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Trg Riccarda Zanelle 1, 51000, Rijeka)
Datum/trajanje: 8. - 9. 11. 2023.


Državni arhiv u Rijeci u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Sveučilištem u Dubrovniku organizira četvrti po redu znanstveno-stručni skup koji okuplja konzervatore-restauratore i ostale stručnjake koji se bave zaštitom arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru.

U Državnom arhivu u Rijeci 2017. godine održano je 1. savjetovanje iz konzervacije-restauracije papirnog i knjižnog gradiva. Savjetovanje je izazvalo veliki interes profesionalne javnosti, te se nastavilo održavati sljedećih godina, 2018. godine u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i Znanstvene knjižnice u Dubrovniku 2021. godine. Namjera je organizatora u studenom ove godine, nakon pauze uzrokovane globalnom pandemijom, ponovno u Rijeci uživo okupiti stručnjake zaposlene u arhivima, knjižnicama, muzejima, restauratorskim zavodima, sveučilištima i srodnim ustanovama iz Hrvatske i inozemstva koji se bave zaštitom takve vrste kulturne baštine.

Ciljevi znanstveno-stručnog skupa razmjena su znanja i iskustava, predstavljanje projekata i primjera dobre prakse, ukazivanje na izazove i probleme s kojima se susrećemo u svrhu unaprjeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, kao i približavanje rada konzervatora-restauratora drugim stručnjacima. Namjera je analizirati i moguće modele suradnje između različitih baštinskih ustanova, visokoškolskih obrazovnih ustanova i imatelja gradiva radi cjelovite zaštite.


U radu znanstveno-stručnog skupa možete sudjelovati: usmenim izlaganjem, posterom, videoprezentacijom ili kao sudionik bez izlaganja/postera. Sudjelovanje je besplatno.


Prijedlozi izlaganja ili postera u formi kratkog sažetka primarno bi trebali biti usmjereni na sljedeće teme:

1. Konzervatorsko-restauratorski projekti (realizirani projekti, projekti u tijeku i ideje za budućnost; primjena i unaprjeđenje tradicionalnih tretmana i metoda, novi materijali; napredak i uloga novih tehnologija u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti; primjeri dobre prakse; neuspjeli tretmani i naučene lekcije; nove strategije rada i sl.);

2. Projekti preventivne zaštite (zaštita, pohrana i izlaganje arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru; zaštitno snimanje);

3. Izvještaji o stručnom usavršavanju, stručnoj međuinstitucionalnoj suradnji i sl.;

4. Interdisciplinarnost – suradnja sa stručnjacima iz drugih područja znanosti i umjetnosti u svrhu očuvanja kulturne baštine;

5. Stručna terminologija u području konzervatorsko-restauratorske djelatnosti arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru.VAŽNI DATUMI

Rok za prijavu izlaganja (usmeno ili posterom): 1. 5. 2023.

Obavijest o prihvaćanju izlaganja: 1. 6. 2023.

Rok za dostavu materijala za publikaciju Knjiga sažetaka: 1 . 8. 2023.

Rok za dostavu digitalne inačice postera: 1. 10. 2023.

Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja: 15. 10. 2023. (ili do popunjenja raspoloživih kapaciteta)

Održavanje skupa: 8. – 9. 11. 2023.PRIJAVA/REGISTRACIJA

Sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu je besplatno. Rok za prijavu sudjelovanja bez izlaganja je 15. 10. 2023. (ili do popunjenja raspoloživih kapaciteta).

Prijavu za sudjelovanje na stručnom skupu možete ispuniti u dokumentu Obrazac za prijavu. Ispunjenu prijavnicu molimo pošaljite na adresu e-pošte: skup.konz.rest@gmail.com. Datoteku naslovite Ime_Prezime_PRIJAVA_2023 (umjesto č, ž, š koristite c, z, s).


VAŽNO

Zbog velikog broja prijavljenih sudionika mjesto okupljanja i održavanja skupa bit će Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Trg Riccarda Zanelle 1, 51000, Rijeka) koji se nalazi na par minuta udaljenosti od Državnog arhiva u Rijeci.

Broj sudionika znanstveno-stručnog skupa ograničen je zbog broja mjesta u dvorani, stoga molimo pošaljite svoje prijave što ranije!OBRASCI I SMJERNICE ZA AUTORE/IZLAGAČE

Obrazac KNJIGA SAŽETAKA

Izjava o SUGLASNOSTI

Upute za pripremu TEKSTA ZA PUBLIKACIJE

Upute za pripremu USMENIH IZLAGANJA i POSTERA
Preliminarni PROGRAM znanstveno-stručnog skupa nalazi se ovdje.

Svi prihvaćeni radovi bit će predstavljeni u Knjizi sažetaka i dostupni svim sudionicima znanstveno-stručnog skupa.

Sve važne informacije nalaze se na ovim stranicama, a ako imate dodatna pitanja, molimo kontaktirajte organizatore na adresu e-pošte: skup.konz.rest@gmail.com .


Program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


Radujemo se Vašemu odazivu!