Arhiva obavijesti

Obavijest

26. svibnja 2023.

Dana 29. svibnja 2023. Državni arhiv u Rijeci radit će sa strankama do 13h.
Javni poziv

3. travnja 2023.

Na temelju čl. 10. Statuta Državnog arhiva u Rijeci, a u skladu s odredbama Odluke o zabrani zapošljavanja službenika i namještenika u državnim i javnim službama („Narodne novine“, broj 35/22) Državni arhiv u Rijeci raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za popunu radnih mjesta:

1. Stručni suradnik specijalist za kulturno obrazovnu djelatnost, izdavaštvo i informiranje (m/ž) – 1 izvršitelj/ izvršiteljica, na određeno vrijeme (zamjena privremeno odsutnog radnika), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

2. Manipulant (m/ž) – 1 izvršitelj/ izvršiteljica, na određeno vrijeme (zamjena privremeno odsutne radnice), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.
Zahvala i čestitka

Državni arhiv u Rijeci zahvaljuje svim svojim djelatnicima, ustanovama u kulturi i medijima te vanjskim suradnicima i istraživačima arhivskog gradiva u protekloj 2022. godini na kolegijalnoj suradnji i brojnim postignućima koja su proistekla iz zajedničkog rada i djelovanja.

Posebnu zahvalnost želimo iskazati Ministarstvu kulture i medija, Primorsko-goranskoj županiji, gradovima Kastvu, Senju i Čabru te Općini Punat na sufinanciranju javnih i infrastrukturnih programa naše ustanove, bez čije pomoći ne bismo bili u prilici ostvariti značajan broj programa. Zahvaljujemo i Christianu Grailachu te Berislavu Valušeku koji su našoj ustanovi donirali vrijedno arhivsko gradivo, čime je obogaćen naš fundus.

Vjerujući kako ćemo i nadalje kreirati zapažene i kvalitetne programe u suradnji s ovim istaknutim institucijama i brojnim suradnicima iz naše domovine i inozemstva, svima želimo Sretan Božić i novogodišnje blagdane, te sve najbolje u nadolazećoj Novoj 2023. godini.


Čestitka s Radio Kastva.
Obavijest o izboru kandidata za prijem u radni odnos na određeno radno vrijeme

28. prosinca 2022.


Za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci za radno mjesto arhivist, 1 izvršitelj (m/ž) izabrana je Andrea Vujaklija (poveznica).
Za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci za radno mjesto arhivski tehničar, 1 izvršitelj (m/ž) izabran je Petar Brković (poveznica).Javni natječaji

9. prosinca 2022.


Na temelju članka 10. Statuta Državnoga arhiva u Rijeci, a u skladu s odredbama Odluke o zabrani zapošljavanja službenika i namještenika u državnim i javnim službama („Narodne novine“, broj 35/22) Državni arhiv u Rijeci raspisuje javni natječaj za popunu radnog mjesta:

Arhivist u Odjelu za sređivanje i obradu arhivskog gradiva,
1 izvršitelj/izvršiteljica na određeno vrijeme (zamjena za privremeno odsutnu radnicu) s punim radnim vremenom (poveznica).

Arhivski tehničar u Odjelu za sređivanje i obradu arhivskog gradiva,
1 izvršitelj/izvršiteljica na određeno vrijeme (zamjena za privremeno odsutnu radnicu) s nepunim radnim vremenom (poveznica).Jednostavna nabava robe

9. prosinca 2022.


Poziv na dostavu ponuda za tisak knjige (poveznica).Jednostavna nabava robe

30. studeni 2022.


Poziv na dostavu ponuda za nabavu arhivskih kutija (poveznica).Javni poziv

11. studeni 2022.

Na temelju čl. 10. Statuta Državnog arhiva u Rijeci (KLASA: 003-05/18-01/01, URBROJ: 2170-53-03-18-04) te Plana prijema pripravnika u sektoru kulture za 2022. godinu, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci raspisuje javni poziv za prijem osoba u provedbi mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva”.

1. Diplomirani knjižničar – pripravnik (m/ž) – 1 izvršitelj, na određeno vrijeme (12 mjeseci), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

2. Arhivski tehničar – pripravnik (m/ž) – 2 izvršitelja, na određeno vrijeme (12 mjeseci), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od objave natječaja.Program Državnog arhiva u Rijeci povodom Međunarodnog dana (tjedna) arhiva 2022.
Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi!


Dani Digitalizacije DARI

Programom ćemo stanovnicima Rijeke omogućiti da izbor arhivskog gradiva iz vlastitih i obiteljskih zbirki (dokumente, fotografije, razglednice, nacrte, karte…) besplatno zaštitno snime i online objave na topoteci DAR.

Od ponedjeljka 6. do petka 10. lipnja 2022., od 10 do 14 sati

Državni arhiv u Rijeci, Vodovodna 2

Napomena: Zahvaljujemo na prethodnim najavama na tel. 051/375-045 ili e-mail: digitalizacija@riarhiv.hr

i

otvorenje izložbe

„Projekt Bunker” Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci

Autorice izložbe: Iva Gobić Vitolović, Dorijana Malinarić-Macan i Ema Thür

Petak, 10.lipnja 2022., 13 sati

Državni arhiv u Rijeci, Park Nikole Hosta 2 (izložbena dvorana)

Informacija o stručnom osposobljavanju djelatnika u pismohranama

11. travnja 2022.

U Državnom arhivu u Rijeci će se 17. svibnja 2022. godine s početkom u 9.00 sati održati stručni ispiti za djelatnike u pismohranama. Rok prijave je 20. travnja 2022. godine. Sve obavijesti i način prijavljivanja stručnog ispita nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatskog državnog arhiva (poveznica).

Pripreme za ispit i konzultacije biti će omogućene svim zainteresiranima koji rade na poslovima upravljanja dokumentarnim gradivom u svojim entitetima s područja mjesne nadležnosti Državnog arhiva u Rijeci.

Teme su prilagođene programu ispita, a polaznici će biti upoznati i s novom Uredbom o uredskom poslovanju i novostima iz propisa kojima se reguliraju pitanja upravljanja dokumentarnim sustavima. Državni arhiv u Rijeci osigurava adekvatne materijale i prezentaciju po temama.

Vrijeme održavanja konzultacija je od 25. do 29. travnja 2022. godine. Početak predavanja je u 9.00 sati, a predviđeno trajanje je do 13.00 sati.

Prijave za pripreme i konzultacije primaju se do 20. travnja 2022. na mail adresu: vanjska@riarhiv.hr. U prijavi navedite ime i prezime sudionika, entitet iz kojeg dolazite, OIB entiteta i okvirni vremenski termin kada bi htjeli sudjelovati na konzultacijama.

Po izvršenoj prijavi i obavljenim pripremama i konzultacijama, na vlastiti zahtjev možete pojedinačno izvršiti provjeru usvojenog znanja.

Naknada po sudioniku iznosi 300,00 kuna i oslobođena je PDV-a. Računi će biti ispostavljeni nakon dovršenog osposobljavanja, a rok plaćanja je 15 dana od dana ispostave računa.
Zahvala

Državni arhiv u Rijeci se zahvaljuje svim svojim djelatnicima, ustanovama u kulturi i medijima te vanjskim suradnicima i istraživačima arhivskog gradiva u protekloj 2021. godini na kolegijalnoj suradnji i brojnim postignućima koja su proistekla iz zajedničkog rada i djelovanja.

Posebnu zahvalnost želimo iskazati Ministarstvu kulture i medija, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci na sufinanciranju javnih programa naše ustanove, bez čije pomoći ne bismo bili u prilici ostvariti značajan broj programa.

Posebnu zahvalnost iskazujemo i gospođi Jasni Matejčić Gobić iz Rijeke koja je donirala našoj ustanovi ostavštinu dr. sc. Radmile Matejčić, istaknute znanstvenice, povjesničarke umjetnosti i autorice brojnih radova iz povijesti Rijeke, čime je obogaćen naš fundus.

Vjerujući kako ćemo i nadalje kreirati zapažene i kvalitetne programe u suradnji s ovim istaknutim institucijama i brojnim suradnicima iz naše domovine i inozemstva, svima želimo Sretan Božić i novogodišnje blagdane, te sve najbolje u nadolazećoj Novoj 2022. godini.
Obavijest o izboru kandidata za prijem u radni odnos u provedbi mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva”

6. prosinca 2021.

Za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci za radno mjesto diplomirani knjižničar - pripravnik, 1 izvršitelj (m/ž) izabrana je Marlena Vičević.
Za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci za radno mjesto konzervator-restaurator - pripravnik, 1 izvršitelj (m/ž) izabrana je Ema Thür.
Za prijem u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci za radno mjesto arhivski tehničar - pripravnik, 2 izvršitelja (m/ž) izabrani su Denise Darrer i Petar Brković.

Izabrani kandidati sklopit će s Državnim arhivom u Rijeci Ugovor o radu na određeno vrijeme kojim će se regulirati međusobna prava i obveze.
Izabrani kandidati se trebaju u roku od dva dana javiti u Državni arhiv u Rijeci radi potpisivanje ugovora o radu.
Obavijest o uvjetima ulaska u prostorije Državnog arhiva u Rijeci od 16. studenog 2021.

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. u prostorije Državnog arhiva u Rijeci mogu ući samo osobe koje, uz predočenje identifikacijske isprave, posjeduju jedan od sljedećih dokumenata:

- Potvrdu o cijepljenu protiv bolesti COVID 19 (putem aplikacije GO COVID 19 ili u papirnatom obliku s QR kodom)

- Potvrdu o preboljenju bolesti COVID 19 izdanu od liječnika opće prakse (ne starije od 12 mjeseci od datuma preboljenja)

- Negativan test na COVID 19 (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata).

- Korisnike i stranke se moli da ako pokazuju bilo koje znakove bolesti COVID-19 ne dolaze u Arhiv.
Obavijest o radu čitaonice

Sukladno odlukama nadležnih službi sa ciljem suzbijanja širenja bolesti COVID-19, rad u čitaonici Državnog arhiva u Rijeci odvija se na sljedeći način:


1. Čitaonica Državnog arhiva u Rijeci radi od ponedjeljka do petka u vremenu od 8:00 do 14:00 sati.

2. U čitaonici je dopušten istodoban boravak najviše 4 korisnika na označenim mjestima.

3. Korisnici moraju prethodno najaviti svoj dolazak e-poštom na: indok@riarhiv.hr ili telefonom na broj 051/336-447. Uz vrijeme dolaska potrebno je najaviti i planirano vrijeme odlaska iz prostora Arhiva.

4. Prozračivanje čitaonice se provodi svaki dan od 11:00 do 11:30 sati. Za vrijeme stanke korisnici su dužni napustiti prostor čitaonice.

5. Korisnici su obvezni čitavo vrijeme boravka u Državnom arhivu u Rijeci nositi zaštitne maske na pravilan način.

6. Korisnici se upozoravaju na obavezno pranje i dezinficiranje ruku po dolasku i prije odlaska iz Arhiva.

7. Osobne predmete trebaju odložiti u ormariće u garderobi, a u čitaonici smiju koristiti samo osobni pisaći pribor i/ili prijenosno računalo.

8. Korisnicima se preporuča da unaprijed istraže što više o arhivskom gradivu koje im je potrebno putem naše mrežne stranice i Hrvatskog arhivskog informacijskog sustava

9. Korištenje obavijesnih pomagala arhivskih fondova i zbirki moguće je uz narudžbu istih kod djelatnika u čitaonici.

10. Korisnicima se preporučuje da za vrijeme boravka u čitaonici koriste jednokratne rukavice.

11. Korisnici za vrijeme boravka u Arhivu trebaju pratiti upute djelatnika u čitaonici.

12. Pisarnica Arhiva i nadalje zaprima zahtjeve stranaka za ovjerenim i neovjerenim preslikama arhivskog gradiva isključivo elektronskom ili zemaljskom poštom te telefonom. Kada drugačije nije moguće, strankama koje su podnijele zahtjev preko Pisarnice će se omogućiti uvid u gradivo. Uvid je moguće obaviti isključivo u čitaonici Arhiva. Djelatnik koji rješava zahtjev obavijestiti će stranku o točnom terminu u kojem je moguć uvid. Pritom se stranka mora pridržavati svih propisanih mjera za rad čitaonice.

13. Korisnike i stranke se moli da ako pokazuju bilo koje znakove bolesti COVID-19 nikako ne dolaze u Arhiv.
Obavijest

24. studeni 2021.

Čitaonica DARI bit će zatvorena u ponedjeljak 29.11. i utorak 30.11.2021. zbog održavanja zgrade Arhiva.
Javni poziv

22. studeni 2021.

Na temelju čl. 10. Statuta Državnog arhiva u Rijeci (KLASA: 003-05/18-01/01, URBROJ: 2170-53-03-18-04) te Plana prijema pripravnika u sektoru kulture za 2021. godinu, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci raspisuje javni poziv za prijem osoba u provedbi mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje „Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva”.

1. Konzervator-restaurator – pripravnik (m/ž) – 1 izvršitelj, na određeno vrijeme (12 mjeseci), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

2. Diplomirani knjižničar – pripravnik (m/ž) – 1 izvršitelj, na određeno vrijeme (12 mjeseci), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

3. Arhivski tehničar – pripravnik (m/ž) – 2 izvršitelja, na određeno vrijeme (12 mjeseci), puno radno vrijeme. Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od objave natječaja.
Obavijest

10. lipnja 2021.

Također u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva naša viša arhivistica Zrinka Tolić Nikolić je priremila virtualnu izložbu 'Narodna zaštita Općine Rijeka' povodom trideset godina neovisnosti Republike Hrvatske (poveznica).
Obavijest

9. lipnja 2021.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva naša viša konzervatorica-restauratorica Iva Gobić Vitolović predstavlja konzervatorsko-restauratorske radove na pergamentnoj povelji Josepha Mailatha de Székhelyja iz 1823. godine.

Poveznica: YouTube kanal Državnog arhiva u Rijeci
Odluka

24. svibnja 2021.

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude za jednostavnu nabavu robe od 3. svibnja 2021. (poveznica).Obavijest

14. svibnja 2021.

U sklopu "Festivala povijesti - Kliofest 2021." priredili smo predavanje pod naslovom "Arhivalija u nastavi povijesti" naše arhivske savjetnice Zorice Manojlović.

Poveznica: YouTube kanal Državnog arhiva u Rijeci
Jednostavna nabava robe, 3. svibnja 2021.

Poziv na dostavu ponude za nabavu skenera (poveznica).
Obavijest

22. travnja 2021.

Povodom Noći knjige javnosti će, po prvi puta, biti predstavljen online katalog knjižnice Državnog arhiva u Rijeci. Knjižnica se, na taj način, predstavlja široj javnosti obiljem građe koja se nalazi u njezinom fondu a prikupljena je tijekom dugogodišnjeg djelovanja. Knjižnica je trenutno u procesu stalne prostorne uspostave, revizije, reinvenzarizacije i započete informatizacije građe koju provodimo koristeći informacijski sustav ZaKi. Na taj način fond knjižnice biti će vidljiv i u skupnom katalogu brojnih hrvatskih knjižnica okupljenih oko sustava ZaKi.

Poveznica: Online katalog knjižnice
Najava


1. veljače 2021.

Dragi čitatelji,

ukoliko posjedujete dokumente, razglednice, fotografije ili zemljopisne karte koje biste htjeli zauvijek sačuvati za generacije koje dolaze, počnite već sad pripremati svoje kućne zbirke i javite nam se u lipnju.

Tada ćemo vam, povodom Međunarodnog dana Arhiva 9. lipnja 2021., pomoći u procjenjivanju arhivske važnosti vaše zbirke. Ukoliko želite, digitalizirat ćemo vam najvrjednije arhivsko gradivo koje posjedujete, te ga uz vašu dozvolu uvrstiti i u naše digitalne zbirke.

Pratite nas u narednim mjesecima kako biste saznali više detalja o ovom važnom projektu kojemu je cilj sačuvati najvrjednije gradivo privatnih osoba.
Odluka


27. studeni 2020.

Odluka o odabiru najpovoljnije ponude za jednostavnu nabavu robe od 17. studenog 2020. (poveznica).Dobra vijest za korisnike čitaonice

4. prosinac 2020.

Od ponedjeljka 7. prosinca 2020. čitaonica Državnog arhiva u Rijeci bit će otvorena za korisnike od 8 do 14 sati.Jednostavna nabava robe, 17. studeni 2020.

Poziv na dostavu ponuda za nabavu knjigoveške multifunkcijske preše (poveznica).NN 110/2020, 9. listopada 2020.

Na temelju čl. 10. Statuta Državnog arhiva u Rijeci, čl. 24. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (Narodne novine broj 128/17) i prethodne suglasnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske od 15. rujna 2020. godine (klasa: 112-01/20-01/0635, urbroj: 532-02/1-20-02), Državni arhiv u Rijeci raspisuje javni natječaj za popunu radnog mjesta: voditelj/ica računovodstva – 1 izvršitelj/ica s punim radnim vremenom, na neodređeno vrijeme.

Uvjete natječaja možete pronaći na poveznici.

Rok za podnošenje prijava je 8 dana od objave natječaja u Narodnim novinama.
Obavijest o obveznom korištenju zaštitnih maski u prostorima Državnog arhiva u Rijeci


22. srpnja 2020.

Sukladno dopuni Odluke o obveznom korištenju zaštitnih maski za lice za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 obavještavaju se stranke i korisnici čitaonice da su dužni nositi iste u prostorijama Državnog arhiva u Rijeci.
Preporuke za rad korisnika u čitaonici Državnog arhiva u Rijeci (DARI) od 5. svibnja 2020.1. Čitaonica Arhiva počinje s radom za korisnike 5. svibnja 2020. godine.

2. Čitaonica će za korisnike biti otvorena od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.00 do 14.00 sati.

3. U čitaonici je dopušten istovremeni boravak najviše 4 korisnika na označenim mjestima.

4. Korisnici moraju prethodno najaviti svoj dolazak e-poštom na: knjiznica @ riarhiv.hr ili telefonom na broj 051/336-447. Uz vrijeme dolaska potrebno je najaviti i planirano vrijeme odlaska iz prostora Arhiva.

5. Korisnici se upozoravaju na obavezno pranje i dezinficiranje ruku po dolasku i prije odlaska iz Arhiva. Osobni predmeti trebaju biti odloženi na za to predviđeno mjesto i u čitaonici smiju se koristiti samo osobni pisaći pribor i/ili prijenosno računalo.

6. Korisnicima se preporuča da unaprijed istraže što više o arhivskom gradivu koje im je potrebno putem naše mrežne stranice i Hrvatskog arhivskog informacijskog sustava.

7. Korištenje obavijesnih pomagala arhivskih fondova i zbirki moguće je uz narudžbu istih kod djelatnika u čitaonici.

8. Korisnicima se preporučuje da za vrijeme boravka u čitaonici koriste zaštitne maske (obveza od 22.7.2020.) i jednokratne rukavice.

9. Korisnici za vrijeme boravka u Arhivu trebaju pratiti upute djelatnika u čitaonici.

10. Pisarnica Arhiva i nadalje zaprima zahtjeve stranaka za ovjerenim i neovjerenim preslikama arhivskog gradiva isključivo elektronskom ili zemaljskom poštom te telefonom.

11. Kada drugačije nije moguće, strankama koje su podnijele zahtjev preko Pisarnice će se omogućiti uvid u gradivo. Uvid je moguće obaviti isključivo u čitaonici Arhiva. Djelatnik koji rješava zahtjev obavijestiti će stranku o točnom terminu u kojem je moguć uvid. Pritom se stranka mora pridržavati svih propisanih mjera za rad čitaonice.

12. Korisnike i stranke se moli da ako pokazuju bilo koje znakove bolesti COVID-19 nikako ne dolaze u Arhiv.Markus Leideck, prof.
Ravnatelj Državnog arhiva u RijeciDržavni arhiv u Rijeci
Rijeka, 2. travnja 2020.

Poštovani korisnici,

Obavještavamo vas da je rad čitaonice i pisarnice s korisnicima usklađen s javnozdravstvenim okolnostima u kojima se nalazimo.


PISARNICA
Zahtjevi se primaju putem e-maila: pisarnica @ riarhiv.hr (bez razmaka)
ili pismenim putem na adresu:
DRŽAVNI ARHIV U RIJECI
Park Nikole Hosta 2
51000 Rijeka

Dodatne informacije možete dobiti putem telefona na: 051-336-445 i 051-336-447.

ČITAONICA
Korisnici se ne primaju do daljnjega.
Dodatne informacije možete dobiti na e-mail: knjiznica @ riarhiv.hr (bez razmaka).

Markus Leideck, prof.
Ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci